Hüvelyi elektrostimulációs kezelés otthoni használatra kifejlesztett eszközzel

 

Az elektrostimulációs kezelés a medencefenéki izmok megerősítésére szolgál a Kegel gyakorlatokhoz vagy a hüvelysúly terápiához hasonlóan. 

Segítségével javulnak vagy akár meg is szűnnek a sürgősségi, stressz vagy kevert vizeletinkontinenciával járó panaszok, megerősödik a hüvely, csökkenhet a medencefenéki süllyedés (méhsüllyedés, hüvelyfali süllyedések) súlyossági foka, javulhat a szexuális élet. 

Azokban az esetekben előnyös különösen, amikor a medencefenéki izomzat rendkívül meggyengült vagy szülési idegsérülés miatt akaratlagos kontrakció nem kivitelezhető és a torna (a megfelelő izmokra való „ráérzés" és azok akaratlagos összeszorítása) kezdetben nem vagy csak nagyon nehezen menne. Ilyenkor célszerű az elektrostimulációval kezdeni, és csak egy bizonyos hosszúságú kezelés után áttérni a tornára.

A következőkben igyekszünk a használat előtt, közben és után felmerülő kérdésekre választ adni.

 

Mit jelent pontosan az elektrostimuláció?

 

Az elektrostimuláció több módon történhet. Az intézeti keretek között végzett technika eltér az otthoni módszertől. A kórházi vagy rendelőben végzett stimulációt szakember végzi, így ennek a technikai részleteire most nem térünk ki.

Az otthoni módszernél egy hosszúkás, ujjnyinál valamivel vastagabb, általában kúp alakú fémtartalmú műanyag eszközt kell a hüvelybe helyezni, úgy, mint egy tampont.

Ez az eszköz gyenge elektromos impulzusokat vezet a hüvely körüli izomzatba, és azt akaratlanul is összehúzásra készteti. Ezek az összehúzódások idővel a tornához hasonlóan javítják a medencefenéki izomzat tónusát.

 

Hogyan épül fel az otthoni elektrostimulációs kezelés?

 

A legtöbb elérhető készülék nagyon hasonlóan épül fel. Tartozik hozzájuk egy központi elektronika, vagyis maga a gép, ezen van a ki- és bekapcsoló gomb, és ezzel lehet a megfelelő programot kiválasztani és az elektromos impulzusok erősségét szabályozni. Általában több, 3-4 fokozat van a gépeken. Természetesen a leggyengébbel célszerű kezdeni, és fokozatosan átállni az erősebb fokozatokra. A megfelelő fokozat aktuálisan az legyen, ami nem jár fájdalommal, nem kellemetlen, de már érezhetően erős összehúzódásokat generál.

Az első eredményekhez is minimum 12 hét kell, ennyi idő alatt lehet megítélni, hogy megfelelő-e a kezelés. Ezt követően kontroll vizsgálat javasolt, amikor a páciensnek lehetősége van beszámolni a tapasztalatairól, és a szakembernek megítélni, hogy milyen fokú javulás állt be a kezelés hatására.

3-6 hónap után a készülék használata elhagyható, ha az izmokban olyan fejlődés állt be, hogy már stimuláció nélkül is jól és izoláltan mozgathatóak a medencefenék torna keretein belül. A gépek használata viszont kényelmes, rendszerességet visz a mindennapokba, a páciensek egy része számára motiváló a használata, így a további tartós használatnak nincs általános ellenjavallata, ahosszú távon is a torna kiegészítése maradhat.

Az eszközt általában naponta két alkalommal javasolt használni, érdemes reggel és este, de ez is készüléktől és programtól függ.

A legjobb, ha a páciens minden nap időt tud rá szánni, de minimum heti 4-5 alkalomra van szükség. Az első héten egy alkalom 5 percig tartson. Második héten ez már legyen 10 perc, vagyis napi kétszer 10 perc kezelésre van szükség.

Harmadik héten egy kezelés 15 percig tartson, és a negyedik héttől már 20 perc hosszúságúra emelendő egy alkalom, amit a továbbiakban már nem szükséges hosszabbra nyújtani. Vagyis a kezelés végéig napi kétszer 20 perc elektrostimulációra van szükség. (Egyes gépeken hosszabb, 30-40 perces programok futnak, értelemszerűen azoknál addig kell növelni az időtartamot.)

 

Hogyan kell pontosan használni az eszközt?

 

Az eszközök gyártótól függően kismértékben eltérnek egymástól, de nagy vonalakban egyformán működnek.

Az első használat előtt mindenképpen mutassa meg az eszközt a kezelőorvosnak, szakasszisztensnek vagy fizioterapeutának, és részletesen beszéljék meg a használati utasításokat. Ha igényt tart rá, és a lehetőség is adott, az első használathoz igénybe veheti a szakember segítségét.

 

A továbbiakban néhány hasznos információt tüntetnénk fel a használatról.

 

1. Használat előtt helyezzük be az elemet a készülékbe. Ne hagyjuk az elemet a készülékben, amennyiben több, mint egy hétig nem fogjuk azt használni.

 

2. Vonjuk be alaposan a hüvelyi fejet síkosító zselével. Üljünk le egy kényelmes fotelbe, vagy feküdjünk le felhúzott lábakkal az ágyba, a zselé miatt érdemes előtte letakarni a fotelt vagy az ágyat egy törülközővel.

 

3. Helyezzük be a hüvelyi fejet úgy, hogy a fémes részek oldal irányban legyenek és a fej kábeles vége a hüvelyen kívül maradjon. A fejet nem kell túl mélyre dugni (ellentétben pl. egy tamponnal), kb. 5-6 cm mélység az optimális.

 

4. Kössük össze a hüvelyi fejet (a hüvelybe helyezendő műanyag/fém kúpot) az elektronikával a megfelelő kábel segítségével.

 

5. Kapcsoljuk be az eszközt.

 

6. Válasszuk ki a megfelelő programot, amennyiben többféle program van a gépen.

 

7. Indítsuk el a programot, és növeljük arra az erősségre, amelyik még nem jár fájdalommal és kényelmes. A programot elindítva egy bizsergető érzést kell a hüvelyben érezni, amint az a gátizmokat stimulálja.

 

8. Ha a kezelések során már ráérzett arra, hogy az eszköz milyen módon húzza össze az izmokat, megpróbálhatja az összehúzódásokkal szinkronban összeszorítani a gátizmokat. Jó esetben az elekrostimulátornál nagyobb fokban is rá tud szorítani a hüvelyi fejre.

 

9. Miután letelt az előírt kezelési idő, kapcsolja ki az eszközt.

 

10. A kikapcsolás után válassza le a hüvelyi fejről magát az elektronikát (a gépet).

 

11. Vegye ki a hüvelyi fejet, mossa meg szappannal langyos folyó víz alatt, szárítsa meg, majd tegye el az elektronikával együtt a szettbe.

 

Miután sikerült megtanulnia, hogy milyen módon kell akaratlagosan összeszorítani a gátizmokat, onnantól fogva bátran dolgozzon együtt a géppel, és amikor a gép összehúzódást vált ki, Ön is szorítson rá a gátizmokra. Ha már úgy érzi, hogy ez nagyon jól megy, napközben a gép nélkül is elkezdheti a medencefenék tornát végezni, lehetőség szerint napi 2-3-szor. A medencefenék tornáról részletes leírást a honlapon talál.

Ha még maradt kérdése a tornával kapcsolatban, bátran tegye fel a szakembernek, aki a betanításban is segíthet.

 

A hüvelyi fej tisztítása

 

Mint azt fent írtuk, a hüvelyi fej tisztítása langyos szappanos vízben történjen. Figyeljen arra, hogy a víz ne érje a kábelt. A tisztítást követően a fejet finoman törölje szárazra.

 

Van-e a kezelésnek valamilyen kockázata?

 

A kezelés általában semmilyen problémát nem okoz. Mindazonáltal ha a kezelés alatt a következő panaszokat tapasztalja, vagy más mellékhatás jelentkezik, függessze fel a gép használatát, és keresse fel kezelőorvosát.

 

- Hüvelyi irritáció

- Vérzés

- Fájdalom

 

Folytatható-e a kezelés menstruáció alatt?

 

Amennyiben Önt nem zavarja, igen. Ha erős menstruációs görcsei szoktak jelentkezni, ezeket súlyosbíthatja az elektrostimuláció, ilyen esetben ne folytassa a kezelést.

 

Milyen esetekben ne használjuk az elektrostimulátort?

 

Vannak bizonyos állapotok, amikor az elektrostimuláció nem javasolt vagy erősen mérlegelendő. Ilyen esetek a következők:

 

- pacemaker használata

- hüvelyi fertőzés

- diabetes mellitus

- haemophilia

- anamnézisben szereplő korábbi kismedencei daganat

- csökkent bőrérzékelés

- beültetett térdprotézis/csípőprotézis

- várandósság

- fémtartalmú méhen belüli fogamzásgátló használata („spirál")

Ezekben az esetekben konzultáljon kezelőorvosával a lehetőségekről.

 

Kontroll-vizsgálat

 

Az előírt kezelést a kezelőorvosával vagy a fizioterapeutájával megbeszélt időpontban egy kontroll vizsgálat követi. Ez általában 8-12 hét után szükséges.