Húgyhólyag tréning

 

 

Akik húgyhólyag kontrollálási gondokkal küzdenek, nem tudják, hogy mikor éri őket a hirtelen, csillapíthatatlan inger, hogy mosdóba kelljen menniük. Az ilyen pácienseknél eljöhet az a pont, hogy az egész napi menetrend aköré épül, hogy hol van mosdó elérhető közelségben. A vizeletvesztéstől való félelem annyira zavaró lehet, hogy az érintett inkább lemond szociális életéről, a barátaival, családtagjaival történő találkozások lehetőségéről.

 

Amikor a páciens orvoshoz fordul a panaszaival, sokszor az első kezelési opció, amit az orvos javasol a hólyag tréning. Ez egyfajta viselkedésterápia, amely segít visszanyerni a kontrollt a húgyhólyag felett.

 

Jó megoldás-e számomra a húgyhólyag tréning?

 

Annak megítélése, hogy a hólyag tréning segíthet-e a páciensen attól függ, hogy mi okozza a panaszait. A hólyag tréning alapvetően urge inkontinencia (késztetéses akaratlan vizeletvesztés) kezelésére használatos.

 

Több típusú inkontinencia ismert:

 

Stressz inkontinencia: Hirtelen hasűri nyomásfokozódásra (pl. köhögés, tüsszentés, emelés) következik be a vizeletvesztés.

 

Urge inkontinencia: Hirtelen erős vizelési inger lép fel még akkor is, ha nincs tele a húgyhólyag. Ha nem ér ki az illető időben a mosdóba, akaratlan vizeletvesztés következik be.

 

Kevert inkontinencia: A stressz és urge inkontinencia kombinációja

 

Túlfolyásos inkontinencia: A hólyag kiürülése nem teljes, így a túlzottan telített húgyhólyagból következik be a vizeletvesztés.

 

Hólyagtréning instrukciók

 

Ezek az instrukciók segítenek elérni a húgyhólyag feletti kontroll állapotát. Gondoljon a módszerre úgy, mint egy „elme a hólyag felett” technikára.

Mielőtt belefogna a tréningbe, a kezelőorvosa néhány napon keresztül vizelési napló vezetésére kérheti Önt, mely során pontosan rögzítenie kell, hogy a nap és éjszaka folyamán mikor és mennyi vizeletürítés történt.

 

1. Kezdje a gyakorlást azzal, hogy az ébren töltött óráiban kétóránként kimegy a mosdóba pisilni. A szakorvosa rendelése eltérhet ettől, amennyiben figyelembe kell venni az Ön vizelési naplójában látott eredményeket. Lehet, hogy kezdetben rövidebb időközönként kell kijárnia, ezt a konzultáción határozzák meg. Éjszaka nem kell ezért felkelnie, az éjszaka nem része a gyakorlásnak.

 

2. Fontos, hogy akkor is ki kell mennie, amikor nincsen vizelési ingere. Akkor is meg kell próbálnia pisilni, ha ezt megelőzően inkontinens epizódja, vagyis akaratlan vizeletürítése történt.

 

3. Ha az előre meghatározott időpont előtt erős ingert érez a vizelésre:

 

​- Álljon meg, ne szaladjon ki a mosdóba!

- Nyugodjon meg, üljön le, ha lehetséges.

- Lazítson. Vegyen egy mély levegőt, és fújja ki lassan. Ezt ismételje meg.

- Koncentráljon arra, hogy a sürgető vizelési inger csökken, múlik, a nyomás egyre kisebb. - - - Ehhez alkalmazhat különböző vizualizációs technikákat is, vagy alkalmazhat 100-tól 1-ig visszaszámoló technikát.

- Amikor úgy érzi, hogy ura a vizelési ingernek, lassan sétáljon el a mosdóba, és csak ekkor pisiljen.

 

4. Ameddig két nap nem telik el úgy, hogy nem történt akaratlan vizeletvesztés, addig ne változtasson a két vizelés között eltelt időn. Csak ezt követően lehet növelni az először meghatározott időn, javasolt általában 10 perccel (vagyis a második intervallum pl. 2 óra 10 perc legyen). Ha újabb két sikeres nap telt el, ismét emelhet 10 percet a két vizelés között eltelt időn.

 

5.Ezt addig folytassa, amíg nem tolódik ki a két vizelés között eltelt idő 4 órára, ami már normálisnak számít. Ez természetesen hetekig is eltarthat.

 

6. A hólyagtréninget javasolt kiegészíteni medencefenék tornával (Kegel gyakorlatokkal), ennek leírását megtalálja a honlapon.

 

7. Ne veszítse el a lelkesedését. A hólyag tréning sok időt és energiát igényel, de sok esetben hatékony megoldást kínál az inkontinencia kezelésére gyógyszer és sebészeti beavatkozás nélkül is.

 

A hólyag tréning hatékonysága fokozható, ha odafigyel néhány jó tanácsra:

 

  • Csökkentse azon folyadékok fogyasztását, amelyek fokozott vizeletkiválasztást okoznak: kávé, tea, koffeintartalmú szénsavas üdítők.

  • Lefekvés előtt már ne fogyasszon nagy mennyiségű folyadékot.

  • Közvetlenül lefekvés előtt és felkelés után menjen el pisilni.

 

A tréning hatékonysága jól követhető a vizelési napló vezetésének folytatásával. Természetesen ennek vezetése komoly energia befektetést igényel, így nem mindenkinek van rá lehetősége. Lehetőség szerint legalább a vizelések idejét érdemes felírni.

 

A hólyagtréning végigcsinálása után

 

  • A páciens hosszabb időt képes eltölteni két vizeletürítés között

  • A húgyhólyag több folyadék tárolására képes

  • Jobban tudja kontrollálni az esetlegesen még fennálló vizelési ingert

 

Türelem. Az eredmények nem jönnek azonnal, átlagosan 6-12 hétre lehet szükség a terápiához. Ha hetek elteltével sem észlel semmilyen változást, keresse fel kezelőorvosát. Ebben az esetben egyéb kezelésre lehet szükség.

 

Forrás: uptodate.com, webmd.com