A vizelet inkontinencia kivizsgálása

Mivel az inkontinencia számos formában jelentkezhet és számos tényező okozhatja, rendszerint alapos kivizsgálás szükséges a diagnózis felállításához. Amennyiben úgy dönt, hogy felkeresi orvosát, célszerű felkészülni már az első találkozásra is. A vizelet inkontinencia diagnosztizálásának első lépése az orvos felkeresése. Az orvosi vizsgálat során az orvosa valószínűleg az alábbi kérdésekre fog választ várni. Érdemes a válaszokat előre átgondolni, esetleg már az orvos felkeresése előtt le is írni.

 

Tünetek

Mióta vannak vizelettartási nehézségei?

Mikor van akaratlan vizeletürítése?

Van-e valamilyen egyéb vizelési tünet az inkontinencia mellett? (Ha igen, részletezze azt!)

Van-e vizelet elcseppenés tüsszentés, vagy köhögés kapcsán?

Van-e olyan étel, vagy ital, ami fokozza a vizeletvesztést?

Tapasztal-e égő, csípő érzést a vizelés során?

Van-e szabad szemmel látható vér a vizeletben?

Van-e nehézsége a székletürítéssel?

Vizsgálták-e már korábban?

Szexuálisan aktív?

Milyen gyakran kell pisilnie?

Nehézséget okoz-e a hólyag teljes kiürítése?

Éjszaka hányszor kel fel pisilni?

Sietnie kell-e a WC-re a bevizelés elkerülése végett?

Használ-e betétet a vizelet felfogására, ha igen, naponta hányat?

Van-e alhasi vagy hátfájdalma?

Gyengült-e a vizelet sugara, van-e olyan, hogy csak szakaszosan, csepegtetve tudja a vizeletet üríteni? Romlott-e a helyzet a tünetek első megjelenése óta?

Dohányzik?

Volt-e korábban medence, vagy hátsérülése?

Volt-e korábban hólyag, nőgyógyászati vagy hátműtéte?

Volt-e korábban szélütése vagy agysérülése?

Van-e valamilyen idegrendszeri betegsége (Parkinson kór, sclerosis multiplex, porckorong sérv)?

Érte-e kismedencei besugárzás (röntgen, sugárterápia)?

Hány hüvelyi szülése volt?

Volt-e húgyúti fertőzése az elmúlt 3 hónapban?

 

Gyógyszerek

Szed-e Ön...

Vízhajtókat?

Vérnyomáscsökkentőket?

Altatót vagy nyugtatót?

Hormontartalmú készítményt?

Allergiaellenes készítményt?

Gyógyhatású készítményeket?

 

Az első vizsgálat

 

Az első vizsgálat alkalmával először orvosa megbeszéli Önnel a fenti témákat, majd ezt követően az alhas vizsgálata következik. Az orvosa elsősorban a vizelet inkontinencia hátterében fennálló gyakori okokat próbálja meg kizárni: a húgyúti fertőzés jelenlétét illetve a székrekedés talaján kialakuló inkontinenciát. Az alábbi általános vizsgálatok elvégzését is szükségesnek találhatja orvosa.

 

Vizelési napló

Orvosa megkérheti Önt, hogy néhány napon keresztül vezessen vizelési naplót.

 

Vizeletvizsgálat

Vizeletvizsgálat segítségével kimutatható a gyulladás, a vér, illetve egyéb rendellenesség is. A vizelet minta adásakor az alábbi dolgokra érdemes odafigyelni. A minta adása előtt alaposan meg kell mosni a külső nemi szervek környékét, majd a vizelés során a vizelet körülbelül első harmadát el kell engedni, és a második harmadot (az úgynevezett "középsugaras vizeletet") kell a mintagyűjtő edényben felfogni. Vizelettenyésztés esetén a húgyúti fertőzés hátterében álló baktériumot próbálják meg kimutatni. A vizelet citológiával a daganatos sejtek jelenlétét vizsgálják.

 

Vérvizsgálat

Vérvizsgálat segítségével az általános gyulladás jelei mutathatók ki.

 

Szakorvosi vizsgálatok

További vizsgálatok szükségessége esetén nagy valószínűséggel az inkontinencia kezelésében jártas urológus vagy nőgyógyász szakorvoshoz utalja Önt be háziorvosa. Itt az alábbi további vizsgálatok várhatnak Önre

 

Kismedencei ultrahang vizsgálat

Az ultrahang nem hallható rezgés (mechanikai hullámok) felhasználásával kirajzolja a kismedencei szerveket. Segítségével kimutathatók a vizeletelvezető rendszer és a belső nemi szervek rendellenességei is. Ultrahang segítségével meghatározható továbbá a hólyagban vizelés után visszamaradó, úgynevezett reziduális vizelet mennyisége is. Nagy mennyiségű visszamaradó (reziduális) vizelet utalhat a húgyutak szűkületére, a hólyag idegeinek, izomzatának károsodására.

 

Stressz teszt

A vizsgálat során megkérik önt, hogy kezdjen el folyamatosan köhögni. Az esetleges akaratlan vizeletvesztést figyelik eközben.

 

Urodinámiás vizsgálat

A vizsgálat során a hólyagban kialakuló nyomást határozzák meg nyugalmi állapotban és a hólyag telődése során. Az orvos vagy a nővér behelyez egy katétert (vékony, hajlékony műanyag csövet) a húgycsőbe. Ezen a katéteren keresztül feltöltik a hólyagot vízzel és közben figyelik a hólyagban kialakuló nyomást. Egészséges állapotban a feltöltés során a nyomás csak kismértékben emelkedik. Bizonyos esetekben azonban a nyomás hirtelen megnőhet még a hólyag teljes megtelése előtt. A nyomásgörbe elemzése segíthet az inkontinencia típusának meghatározásában. Ezzel a módszerrel jellemezhető a vizeletelfolyás is - meg lehet határozni, hogy gátolt-e az elfolyás, milyen erővel húzódnak össze a hólyag izmai.

 

Cisztogramm

A vizsgálat során itt is egy katéter kerül behelyezésre, majd ezen keresztül egy festékanyagot (kontrasztanyagot) juttatnak a hólyagba. Ezt követően a vizelés során készült röntgen felvételek segítségével a vizeletelvezetési rendszer rendellenességei kimutathatók.

 

Cisztoszkópia. A vizsgálat során egy optikai készülékkel ellátott vékony csövet (cisztoszkópot) juttatnak fel a húgycsövön keresztül a hólyagba. Segítségével megtekinthető a hólyag belső fala, illetve bizonyos elváltozások el is távolíthatók.

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/inkontinencia/250/a-vizelet-inkontinencia-kivizsgalasa